BZ2-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med filändelsen BZ2 är en komprimerad BZIP2-fil. De används normalt endast på Unix-baserade system för mjukvarudistribution.

BZ2 är ofta den komprimering som används för populära filbehållare som inte stöder komprimering (som TAR-filer), så de kan ha ett namn som data.tar.bz2. Andra som har komprimerade PNG-bildfiler kan till exempel kallas något liknande image.png.bz2.

En processor som stöder flertrådning kan dra nytta av den uppgraderade PBZIP2-filkompressorn.


Hur man öppnar en BZ2-fil

BZ2-filer kan öppnas med de mest populära komprimerings- / dekompressionsprogrammen. Av dem är PeaZip förmodligen min favorit eftersom den stöder BZ2-filer fullt ut. Det betyder att den kan öppna BZ2-filer såväl som komprimera filer med hjälp av BZIP2-komprimeringsmetoden för att skapa en BZ2-fil.

BZ2-arkiv kan bara innehålla en fil, så om du vill placera flera filer i en BZ2-fil måste du slå dem i ett annat arkivformat som TAR.

Apples arkivverktyg kan öppna BZ2-filer på en Mac gratis, liksom The Unarchiver. Några andra BZ2-öppnare för macOS inkluderar Incredible Bee's Archiver och Corels WinZip, men varken är fria att använda förbi rättegången.

Ett annat alternativ, som fungerar på alla operativsystem, är att använda webbplatsen B1 Online Archiver. Det kan öppna BZ2-filer online i din webbläsare så att du inte behöver ladda ner programvara för att dekomprimera arkivet.

Du kan använda den kostnadsfria RAR-appen från RARLAB för att öppna BZ2-filer på en Android-enhet. iOS-användare kan installera Zip Browser för att öppna BZ2-filer på en iPhone eller iPad.

Linux-system kan extrahera innehållet i ett BZ2-arkiv utan någon extern programvara. Använd det här kommandot i en terminal, men ersätt file.bz2 med din egen BZ2-fil:

bzip2 -dk file.bz2

Detta kommando behåller den ursprungliga arkivfilen på din dator. Använd kommandot bzip2 -d file.bz2 att ta bort originalet efter extraktionen.

Filer som lagras i en TAR-fil, men komprimerade med BZIP2, kan extraheras med det här kommandot (återigen, ersätter file.tar.bz2 enligt namnet på din egen fil):

tjära xvjf file.tar.bz2

Om du upptäcker att ett program på din dator försöker öppna BZ2-filen men det är fel applikation eller om du hellre vill ha ett annat installerat program öppet BZ2-filer, se vår Hur man ändrar standardprogrammet för en specifik filtilläggsguide för att göra den förändringen i Windows.

Hur man konverterar en BZ2-fil

Det enklaste sättet att konvertera en BZ2-fil till ett annat arkivformat är att använda ett av alternativen i den här listan över gratis filkonverterare för ibland använda format.

FileZigZag är ett exempel på en gratis filkonverterare som körs i din webbläsare för att konvertera BZ2 till GZ, ZIP, TAR, GZIP, TBZ, TGZ, 7Z och andra liknande format. Ladda bara upp BZ2-filen till den webbplatsen och välj vilket format du vill konvertera den till. Du måste sedan ladda ner den konverterade filen tillbaka till din dator innan du kan använda den.

AnyToISO kan användas för att konvertera TAR.BZ2-filer till ISO.

Eftersom BZ2-filer är arkiv betyder det att de inte är i ett "vanligt" format som PDF, MP4, TXT, CSV, etc. Detta innebär att du inte kan konvertera en BZ2-fil till något av dessa format (dvs. du kan konvertera inte BZ2 till TXT).

Men om du har en BZ2-fil som innehåller en av dessa filer, kan du enkelt konvertera en till ett nytt format genom att bara extrahera den ur BZ2-filen först med en filhämtare som PeaZip. Slutligen kan du använda en filkonverterare i TXT-filen (eller vilken filtyp du jobbar med) för att spara den i ett nytt format.

Om du vill göra omvänd och komprimera något som en BSP-fil (Quake Engine Game Map) till en BZ2-fil kan du använda samma filkomprimeringsverktyg (som PeaZip). Om du behöver hjälp har TF2Maps.net en bra handledning om komprimering av BSP till BZ2.


Lämna en kommentar