IPA-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med IPA-filtillägget är en iOS-appfil. De fungerar som behållare (som ZIP) för att hålla de olika bitarna av data som utgör en iPhone, iPad eller iPod touch-app; som för spel, verktyg, väder, sociala nätverk, nyheter och andra.

Strukturen för en IPA-fil är densamma för varje app; en PNG-fil (ibland en JPEG) används som ikon för appen och Payload-mappen innehåller alla appens data.

IPA står också för International Phonetic Alphabet. Om du inte är intresserad av filformatet utan istället vill konvertera engelska till IPA-symboler kan du använda en webbplats som Upodn.com.


Hur man öppnar en IPA-fil

IPA-filer används av Apples iPhone-, iPad- och iPod touch-enheter. De laddas ner från enheten via den inbyggda App Store-appen.

Om du kör en modern version av iTunes (12.7 eller senare) kan du ha tur att installera en till enheten från din dator med AltStore eller Diawi.

För datorer som kör en äldre version av iTunes kan IPA-filen laddas ner direkt via iTunes. De sparas på den här platsen så att enheten kan komma åt dem nästa gång den synkroniseras:

  • Windows: C: Användare <användarnamn> Musik iTunes iTunes Media Mobilapplikationer
  • Mac: ~ / Musik / iTunes / iTunes Media / Mobilapplikationer /

Dessa mappar används också som ett lagringsutrymme för iOS-appfiler som laddats ner från enheten. De kopieras från enheten till iTunes-mappen efter synkronisering med datorn.

Det är sant att IPA-filer innehåller innehållet i en iOS-app, men du kan inte använda iTunes för att öppna appen på din dator. De används bara av programmet för säkerhetskopiering och så att enheten kan förstå vilka appar du redan har köpt eller laddat ner.

Du kan öppna filen utanför iTunes med det gratis iFunbox-programmet för Windows och Mac. Återigen låter det dig inte använda appen på din dator, utan istället bara överföra IPA-filen till din iPhone eller annan kompatibel enhet utan att använda iTunes. Programmet stöder också många andra funktioner, som att importera och exportera ringsignaler, musik, videor och foton.

iFunbox öppnar filen genom Hantera appdata flik, med Installera app knapp.

Du kan också öppna en IPA-fil med ett gratis fil zip / unzip-program som 7-Zip, men om du gör det kommer du bara att dekomprimera den för att visa innehållet; du kan faktiskt inte använda eller köra appen genom att göra detta.

Du kan inte öppna en IPA-fil på en Android-enhet eftersom systemet är funktionellt annorlunda än iOS och därför kräver ett eget format för appar.

Du kan dock öppna och använda filen på din dator med iOS-emuleringsprogramvara som kan lura appen att tro att den körs på en iPad, iPod touch eller iPhone. iPadian är ett exempel men det är inte gratis.

Hur man konverterar en IPA-fil

Det är inte möjligt att konvertera en IPA-fil till ett annat format och ha den fortfarande användbar i iTunes eller på din iOS-enhet.

Du kan till exempel inte konvertera IPA till APK för användning på en Android-enhet eftersom inte bara filformaten för dessa applikationer är olika, utan Android- och iOS-enheter körs på två helt olika operativsystem.

På samma sätt, även om en iPhone-app har, säg, en massa videor, musik eller till och med dokumentfiler som du vill behålla för dig själv på din dator, kan du inte konvertera IPA till MP3, PDF, AVI eller något annat format som det. Det är bara ett arkiv fullt av programfiler som enheten använder som programvara.

Du kan dock byta namn på det för att använda ZIP-filtillägget så att det öppnas som ett arkiv. Genom att göra detta kan du bara se filerna inuti, så de flesta kommer förmodligen inte att vara så användbara.

Debians programvarupaket (.DEB-filer) är arkiv som normalt används för att lagra programinstallationsfiler. Jailbroken eller hackade iOS-enheter använder DEB-formatet på samma sätt som "vanliga" appar använder IPA. K2DesignLab har några instruktioner om hur du konverterar IPA till DEB om det är något du vill göra.

Apples Xcode-programvara är ett sätt att skapa iOS-appar. Medan IPA-filer är byggda av Xcode-projekt är det inte möjligt att göra det omvända - att konvertera filen till ett Xcode-projekt. Källkoden kan inte extraheras, även om du konverterar den till en ZIP-fil och öppnar dess innehåll.


Lämna en kommentar