HDR-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med HDR-filtillägget är en High Dynamic Range Image-fil. Bilder av denna typ distribueras i allmänhet utan redigeras istället och sparas sedan i ett annat bildformat som TIFF.

GIS-filer (Geographic Information System) som innehåller information om formatet och layouten för en ESRI BIL-fil (.BIL) kallas ESRI BIL Header-filer och använder också HDR-filtillägget. De lagrar information i ASCII-textformat.

Se vad är HDR? för att lära sig vad High Dynamic Range betyder för digitala kameror och smarttelefonkameror.


Hur man öppnar en HDR-fil

HDR-filer kan öppnas med Adobe Photoshop, ACD Systems Canvas, HDRSoft Photomatix och förmodligen också några andra populära foto- och grafikverktyg.

Om din HDR-fil inte är en bild utan en ESRI BIL Header-fil kan du öppna den med ArcGIS, GDAL eller Global Mapper.

Om du upptäcker att ett program på din dator försöker öppna HDR-filen men det är fel applikation eller om du hellre vill ha ett annat installerat program som öppnar HDR-filer, ändra standardprogrammet i Windows.

Hur man konverterar en HDR-fil

Imagenator är en gratis filkonverterare som kan konvertera en .HDR-fil. Den stöder batchkonverteringar mellan flera bildformat, inklusive HDR, EXR, TGA, JPG, ICO, GIF och PNG.

Du kan också öppna HDR-filen i ett av programmen ovanifrån och sedan spara den i ett annat bildfilformat.

Om en ESRI BIL Header-fil kan konverteras till något annat format, uppnås det troligtvis genom ett av programmen ovan. Vanligtvis är alternativet för att konvertera en fil till ett program som ett av dessa tillgängligt via Fil > Spara som meny eller någon typ av Exportera alternativ.

Om du behöver konvertera HDR till kubkarta kan CubeMapGen vara det du behöver.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Om din fil inte öppnas med något av de program som nämns ovan, kan du missläsa filtillägget och misstänka ett annat filformat för det här. Om detta händer får du förmodligen ett fel när du försöker använda filen med ett HDR-kompatibelt program.

Några exempel på filtillägg som liknar HDR och som lätt kan förväxlas för en, inkluderar HDS (Parallels Desktop Hard Disk), HDP (HD Photo) och HDF (Hierarchical Data Format).


Lämna en kommentar