STP-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med .STP- eller .STEP-filtillägget är sannolikt en STEP 3D CAD-fil som sparas i standard för utbyte av produktdata (STEP). De innehåller information om 3D-objekt och används vanligtvis för att överföra 3D-data mellan olika CAD- och CAM-program.

En STP-fil kan också vara en RoboHelp Stop List-fil, som är en vanlig textfil på upp till 512 tecken som innehåller en lista med ord som tillhörande Smart Index-guiden bör ignorera när man gör ett sökindex för hjälpdokument. Exempelvis ignoreras ord som "eller" och "a" från dokumentationssökningar för att undvika att visa icke-relevant information.

Microsoft SharePoint använder också STP-filer, men för malldokument. Som alla mallar fungerar STP-filen som ett sätt att snabbt börja skapa en webbsida med en liknande design som en annan.

En STP-fil kan istället vara en XML-baserad analysstudieprojektinformationsfil som innehåller olika inställningar och objekt för Analysis Studio-projekt.

STP är också en förkortning för vissa termer som inte är filtillägg som programtestplan, schemalagt överföringsprotokoll, säkert överföringsprotokoll, systemtestförfarande och avskärmad tvinnat par.


Hur man öppnar en STP-fil

Det finns ett antal program som kan öppna STEP 3D CAD-filer, men Autodesk Fusion 360 är den mest mångsidiga eftersom den körs på Windows, macOS och mobila enheter samt via en webbläsare.

Några andra STP-filöppnare som fungerar med detta CAD-filformat inkluderar FreeCAD, ABViewer, TurboCAD, CATIA från Dassault Systemes och IDA-STEP. Det finns också gratis STEP / STP-tittare online från eMachineShop och ShareCAD.org.

Adobe RoboHelp öppnar STP-filer som är avsedda för stopplistor.

Du kan använda Microsofts SharePoint för att öppna STP-filer som är SharePoint-mallfiler.

Du kan skapa nya STP-filer i SharePoint genom Webbplatsinställningar > administrering > Gå till webbplatsadministration, Och sedan Spara webbplatsen som en mall inom området Management och Statistics.

Appricons analysstudioprogram öppnar STP-filer som tillhör den programvaran, men vi har inga giltiga nedladdningslänkar för den. Det finns en från CNET.com, men det finns inget sätt att köpa programmet. Vi har bara inkluderat det här om du råkar hitta ett sätt att få det att fungera.

Hur man konverterar STP-filer

STEP 3D CAD-programvaran från ovan bör också kunna konvertera filen till andra format, särskilt Autodesk Fusion 360. Du kan vanligtvis hitta konverteringsverktyget i en Spara som eller Exportera meny / knapp.

Du kan också enkelt konvertera STP- eller STEP-filer till STL med Makexyz. Det är en online STEP 3D CAD-filkonverterare, så den fungerar med alla operativsystem.

CrossManager är en annan STP-filkonverterare men den fungerar inte online; du måste installera den på din dator för att kunna använda den. Det stöder dock många fler exportformat förutom STL, som PDF, OBJ, PRT, VDA, SAT, 3MF och MODEL.

Testversionen av CrossManager konverteras endast till 3D eller 2D PDF. Övriga format är tillgängliga om hela programmet köps.

Testversionen av ConvertCADFiles.com kan konvertera STP till PDF men bara om den är mindre än 100 kB. Om den är mindre än 12 MB kan du prova gratis CoolUtils.com.

FreeCAD-programmet som nämns ovan bör kunna konvertera STP till OBJ såväl som DXF. Det finns gott om information där ute om konvertering av STEP-filer till DWG.

Om din STP-fil har ett annat format som inte avser ett 3D CAD-filformat, överväg att använda programvaran som öppnar filen (länkad i föregående avsnitt ovan) för att konvertera den till ett nytt filformat. Till exempel är SharePoint sannolikt det bästa programmet för att konvertera SharePoint-mallfiler.


Öppnar din fil fortfarande inte?

Om du inte kan få din fil att öppna med de program som nämns ovan eller inte kan konvertera den med något av de nämnda verktygen, är chansen att du inte faktiskt har att göra med en STP-fil i något av dessa format.

Det första du bör göra är att dubbelkontrollera att filtillägget verkligen läser STP eller STEP (om du har en CAD-relaterad fil) och inte något som bara stavas på samma sätt som STE. Med suffix som låter eller stavas som STP, antar inte omedelbart att filformaten kan användas med samma applikationer.

I STE-exemplet öppnas filen med program som Adobe Dreamweaver och Samsung Image Viewer eftersom det kan vara antingen en Dreamweaver Site Settings-fil eller en Samsung IPOLIS Image-fil.

STR är ett annat exempel som tillhör filformatet dBASE Structure List Object och öppnas med dBase. Det kan istället vara i andra format som PlayStation Video Stream, X-Plane Object String, BFME2 Strings, Kingsoft Strings eller Windows Screensaver File.

Som du kan se måste du se till att filen faktiskt är relaterad till programmen ovanifrån, annars kan de inte förväntas öppna den. Om din fil inte är en STP- eller STEP-fil, undersök det faktiska filtillägget för att lära dig vilka applikationer som kan öppnas och konvertera den.


Lämna en kommentar