FLV-fil (vad det är och hur man öppnar en)

Vad att veta

  • En FLV-fil är en Flash-videofil.
  • Öppna en med Flash Player, VLC eller Web FLV Player.
  • Konvertera till MP4, MOV, GIF och andra med CloudConvert eller någon Video Converter.

Den här artikeln förklarar vad FLV-filer är, hur man spelar en på vilken plattform som helst och hur man konverterar en till ett annat videoformat så att den spelas korrekt på din enhet.


Vad är en FLV-fil?

Stående för Flash Video, en fil med .FLV-filtillägget är en fil som använder Adobe Flash Player eller Adobe Air för att överföra video eller ljud över internet.

Flash Video har länge varit det vanliga videoformatet som används av nästan all inbäddad video på internet inklusive de videor som finns på YouTube, Hulu och många fler webbplatser. Men många streamingtjänster har tappat Flash till förmån för HTML5.

Lifewire / Theresa Chiechi

F4V-filformatet är en Flash-videofil som liknar FLV. Vissa FLV-filer är inbäddade i SWF-filer.

FLV-filer är oftast kända som Flash-videofiler. Eftersom Adobe Flash Professional nu heter Animate kan filer i detta format även kallas Animate Video files.

Hur man spelar en FLV-fil

Filer i detta format skapas vanligtvis med hjälp av plugin-programmet Flash Video Exporter som ingår i Adobe Animate. Därför bör det programmet öppna FLV-filer bara bra. Men det kan Adobes gratis Flash Player också.

Andra FLV-spelare inkluderar VLC, Winamp, AnvSoft Web FLV Player och MPC-HC. Andra populära mediaspelare stöder förmodligen formatet också.

Gratis PlayerXtreme Media Player spelar upp FLV-filer på din telefon eller surfplatta. Den stöder också många andra filformat. Ladda ner den här appen för att öppna FLV-filer via Google Play för Android eller iTunes för iOS.

Flera program redigerar och exporterar till FLV-filer, inklusive Adobe Premiere Pro och DVDVideoSofts Free Video Editor.


Hur man konverterar en FLV-fil

Konvertera en FLV-fil till ett annat format om en viss enhet, videospelare, webbplats etc. inte stöder FLV. Till exempel använder iOS inte Adobe Flash och kan därför inte spela FLV-filer.

Många gratis filkonverterare konverterar FLV-filer till andra format som kan kännas igen av ett stort antal enheter och spelare. Freemake Video Converter och Any Video Converter konverterar FLV till MP4, AVI, WMV och MP3, bland många andra filformat.

För att konvertera en liten FLV-fil, ladda upp den till Zamzar, en gratis filkonverterare online. FLV-filer växlar till olika format som MOV, 3GP, MP4, FLAC, AC3, AVI och GIF, bland annat, men också till en handfull videoförinställningar som PSP, iPhone, Kindle Fire, BlackBerry, Apple TV, DVD, och mer.

CloudConvert är en annan gratis FLV-omvandlare online som är väldigt lätt att använda och stöder spara FLV-filer i ett antal olika format, som SWF, MKV och RM.

Gratis videokonverteringsprogram och onlinetjänster


Mer information om Flash-videofilformat

FLV är inte det enda Flash Video-filformatet. Andra applikationer kan använda filändelsen F4V, F4A, F4B eller F4P för att indikera en Flash-video.

Vissa webbplatser som erbjuder strömmande innehåll, som Facebook, Netflix, YouTube, Hulu, etc., brukade stödja Flash som standardvideofilformat men har flyttat över eller helt eliminerat, alla Flash-videofiler till förmån för det nyare HTML5-formatet.

Denna ändring har drivits av det faktum att Adobe inte längre stöder Flash efter 2020. Eftersom Flash inte stöds på vissa enheter måste det finnas ett webbläsarinsticksprogram installerat för att Flash-innehåll ska kunna spelas på en webbplats. Det tar mycket längre tid att uppdatera Flash-innehåll än andra format som HTML5.

Kan du fortfarande inte öppna filen?

Om programmen som nämns ovan inte öppnar din fil, dubbelkolla att du läser filtillägget korrekt. Om programvaran på den här sidan inte öppnar den fil du har är det förmodligen för att den bara ser ut som en .FLV-fil men verkligen använder ett annat suffix.

Du kan till exempel upptäcka att du verkligen har en FLP-fil, som kan tillhöra formatet FL Studio, disketten, ActivPrimary flipchart eller FruityLoops projektformat. I något av dessa fall är FLV-spelarna ovan inte lämpliga för att öppna filen.

I fallet med FLP-filer kanske du faktiskt har en Flash Project-fil, och den bör därför öppnas med Adobe Animate.

FLS-filer är liknande eftersom de kan vara Flash Lite Sound Bundle-filer som fungerar med Adobe Animate, men de kan istället vara ArcView GIS Windows Help Supporting-filer och användas av ESRI: s ArcGIS Pro-programvara.

LVF är ett annat exempel där filen tillhör filformatet Logitech Video Effects men filtillägget liknar FLV. I det här fallet öppnas filen inte med en videospelare utan med Logitechs webbkamera.

Du får idén här: kolla filtillägget, och om det inte är ".FLV" bör du undersöka den riktiga bokstav / siffrakombinationen för att bestämma filformatet och så småningom det program som är ansvarigt för att öppna eller konvertera det.

Lämna en kommentar