EXO-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med EXO-filtillägget är en Video Chunk-fil. Dessa typer av EXO-filer är bokstavligen delar av en större fil som skapas när en offlinevideo begärs från en webbplats eller app som är värd för videoströmmar, till exempel i YouTube-appen på vissa Android-enheter.

Speciellt YouTube EXO-filer krypteras och komprimeras ofta. Andra EXO-filer som tagits från onlinevideor kan också vara krypterade.

Vissa EXO-filer kanske inte alls är videofiler, utan istället Motorola EXORmacs datafiler. Vissa EXO-filer kan istället vara generiska systemfiler som stöder vissa egna program.


Hur man öppnar en EXO-fil

Android YouTube-appen är det enda sättet att öppna EXO-filer som är YouTube Video Chunk-filer.

Inte alla YouTube-videor är tillgängliga för offlineuppspelning och inte alla länder där YouTube-appen är tillgänglig kan faktiskt använda den för att spara videor för offline-användning. För de länder som kan (som Indien, Indonesien och Filippinerna) används samma YouTube-app för att öppna EXO-filerna. Tyvärr görs detta inte manuellt.

EXO-filerna öppnas automatiskt med appen utan att du behöver göra någonting. Appen delar ihop alla olika EXO-filer, så att bitarna blir en hel fil igen, och sedan dekrypterar appen videofilen så att den kan spelas upp.

Att få tag på dessa EXO-filer på en dator gör dig inte bra eftersom det bara är specifika applikationer som kan koppla ihop dem och dekryptera dem, till exempel YouTube-appen för Android.

Du kan läsa mer om YouTube offline-funktionen på Googles blogg.

Det är troligtvis att din EXO-fil är relaterad till en video, men om inte, kan det vara en Motorola EXORmacs-datafil. Dessa filer laddas in i icke-flyktigt minne via JTAG med Xilinx iMPACT. Det finns lite mer information om denna process på Xilinx webbplats.

Även om EXO-filerna som nämns ovan (särskilt videofilerna) förmodligen inte kan visas med en textredigerare kan du ha en .EXO-fil som är helt annorlunda och är textbaserad. Det betyder att du kan använda ett program som Notepad i Windows eller någon fritextredigerare för att se filens innehåll.

Om din EXO-fil inte är en textfil, i vilket fall det mesta av texten är oläslig och krypterad, kan du ändå använda en textredigerare som Anteckningar för att hitta något inom allt datavfall som beskriver vad filen är. Förutsatt att du hittar något intressant kan du sedan undersöka online för att se vilket program som användes för att skapa det.

Även om deras filtillägg delar liknande bokstäver, är inte EXO-filer samma som EXE-, EXR- eller EX4-filer.

Hur man konverterar en EXO-fil

Video Chunk-filer i .EXO-filformatet kan inte konverteras till MP4, AVI, MKV eller något annat videoformat med en videokonverterare eftersom filerna är krypterade och relevanta endast inom ramen för programmet eller tjänsten som skapade den.

Du kan konvertera en Motorola EXORmacs Dataan .EXO-fil till en .MCS-fil (Intel MCS86) med ett sådant kommando:

promgen –p mcs –r input.exo –o out.mcs

Du kan läsa mer om konvertering av EXO till MCS i denna PDF från Xilinx webbplats.


Lämna en kommentar