Vad en SRT-fil är (och hur man öppnar en)

Vad du behöver veta

  • En SRT-fil är en SubRip Subtitle-fil.
  • Du kan öppna en med en videospelare som VLC, MPC-HC eller KMPlayer.
  • Konvertera till VTT, TXT och liknande format med Jubler eller Rev.com.

Den här artikeln förklarar vad en SRT-fil är, hur man redigerar eller gör en egen, vilka program som kan spela upp filen tillsammans med en video och hur man konverterar en till ett annat undertextsformat.


Vad är en SRT-fil?

En fil med .SRT-filtillägget är en SubRip Subtitle-fil. Dessa typer av filer innehåller videoundertextsinformation som start- och sluttidskoder för texten och det sekventiella antalet undertexter.

Det är viktigt att notera att SRT-filer själva bara är textfiler som används tillsammans med videodata. Detta innebär att SRT-filen i sig inte innehåller någon video- eller ljuddata.

Hur man öppnar SRT-filer

Vilken textredigerare som helst kan användas för att öppna SRT-filer eftersom de bara är vanliga textfiler. Se vår lista över de bästa textredigerarna som är gratis för några alternativ, eller överväg att använda en dedikerad SRT-redigerare som Jubler eller Aegisub.

Den vanligaste anledningen till att någon vill öppna en SRT-fil är att använda den med en videospelare så att undertexterna spelas tillsammans med filmen.

I så fall kan du öppna en SRT-fil med program som VLC, MPC-HC, KMPlayer, MPlayer, BS.Player eller Windows Media Player (med plugin-programmet VobSub). SRT-formatet stöds också för YouTube-videor, vilket innebär att du till och med kan använda undertexterna i en av dina YouTube-videor.

Till exempel, när du har en film öppen i VLC, kan du använda Text > Lägg till undertextfil-menyn för att öppna SRT-filen och spela upp den med videon. En liknande meny finns i alla andra videospelare som nämns ovan.

En del av dessa multimediaspelare kan förmodligen inte öppna en SRT-fil om inte en video redan är öppen. För att öppna en SRT-fil utan en video, bara för att se texten, använd en av de textredigerare som nämns ovan

Du kan också ställa in standardprogrammet för ett specifikt filtillägg i Windows om din SRT-fil öppnas i ett annat program än du vill att den ska öppnas med. Kom dock ihåg att eftersom de flesta videospelare som stöder SRT-filer förmodligen har en speciell meny för att öppna dem, som med VLC, kanske du måste öppna programmet först och sedan importera SRT-filen istället för att bara dubbelklicka på den.


Hur man konverterar en SRT-fil

Några av SRT-redigerarna och videospelarna ovan kan konvertera SRT-filer till andra undertextsformat. Jubler kan till exempel spara en öppen SRT-fil i en SSA-, SUB-, TXT-, STL-, XML- eller DXFP-fil, som alla är olika typer av undertextsformat.

Du kan också konvertera SRT-filer online på webbplatser som Rev.com och Subtitle Converter. Rev.com kan till exempel konvertera SRT-filen till SCC, MCC, TTML, QT.TXT, VTT, CAP och andra format. Den kan göra det i batch och konverterar till och med SRT-filen till flera format samtidigt.

En SRT-fil är bara en textfil, inte en video- eller ljudfil. Du kan inte konvertera SRT till MP4 eller något annat multimediaformat, oavsett vad någon påstår annanstans!


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Om du inte kan öppna filen på de sätt som beskrivs ovan, dubbelkolla filtillägget. Vissa filer använder en liknande förlängning även om formaten inte alls är relaterade.

SRF och HGT är bara några exempel.

Hur man skapar en SRT-fil

Du kan bygga din egen SRT-fil med valfri textredigerare, så länge du håller formatet korrekt och sparar det med .SRT-filtillägget. Ett enklare sätt att bygga din egen SRT-fil är dock att använda programmet Jubler eller Aegisub som nämns högst upp på denna sida.

En SRT-fil har ett visst format den måste finnas i. Här är ett exempel på bara ett utdrag från en SRT-fil:

1097
01:20:45,138 --> 01:20:48,164
Du skulle säga vad som helst nu
för att få vad du vill.

Den första siffran är den ordning som den här undertexten ska ta i förhållande till alla andra. I hela SRT-filen heter nästa avsnitt 1098 och sedan 1099 och så vidare.

Den andra raden är tidskoden för hur länge texten ska visas på skärmen. Det är inställt i formatet HH:MM:SS, MIL, vilket är timmar:minuter:sekunder, millisekunder. Detta förklarar hur länge texten ska visas på skärmen.

De andra raderna är texten som ska visas under den tidsperiod som anges precis ovanför den.

Efter ett avsnitt måste det finnas en rad tomt utrymme innan du börjar nästa, vilket i det här exemplet skulle vara:

1098
01:20:52,412 --> 01:20:55,142
Du ville tycka synd om dig själv,
eller hur?

Mer information om SRT-format

Programmet SubRip extraherar undertexter från filmer och visar resultaten i SRT-format som beskrivs ovan.

Ett annat format som ursprungligen kallades WebSRT använder också .SRT-filtillägget. Det heter nu WebVTT (Web Video Text Track) och använder .VTT-filtillägget. Även om det stöds av stora webbläsare som Chrome och Firefox, är det inte lika populärt som SubRip Subtitle-formatet och använder inte exakt samma format.

Du kan ladda ner SRT-filer från en mängd olika webbplatser. Ett exempel är Podnapisi.net, som låter dig ladda ner undertexter för TV-program och filmer med hjälp av en avancerad sökning för att hitta den exakta videon efter år, typ, avsnitt, säsong eller språk.

MKVToolNix är ett exempel på ett program som kan ta bort eller lägga till undertextfiler från MKV-filer.

Lämna en kommentar