ODS-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med .ODS-filtillägget är sannolikt en OpenDocument-kalkylarkfil som innehåller kalkylbladinformation som text, diagram, bilder, formler och siffror, allt placerat inom ramen för ett ark fullt av celler.

Outlook Express 5 Mailbox-filer använder ODS-filtillägget också, men för att hålla e-postmeddelanden, nyhetsgrupper och andra e-postinställningar; de har inget att göra med kalkylarkfiler.

ODS står också för vissa tekniska termer som inte är relaterade till dessa filformat, som på diskstruktur, online-databastjänst, utmatningsleveranssystem och operativ datalagring.

Hur man öppnar en ODS-fil

OpenDocument-kalkylarkfiler kan öppnas med det kostnadsfria Calc-programmet som ingår i OpenOffice-sviten. I den sviten ingår även andra applikationer, som en ordbehandlare och ett presentationsprogram.

LibreOffice (Calc-delen) och Calligra Suite är två andra sviter som liknar OpenOffice som också kan öppna ODS-filer. Microsoft Excel fungerar också, men det är inte gratis.

Om du använder en Mac fungerar några av dessa program ovan för att öppna filen, men det gör NeoOffice också.

Chrome-användare kan installera tillägget ODT, ODP, ODS Viewer för att öppna ODS-filer online utan att behöva ladda ner dem först.

Oavsett vilket operativsystem du använder kan du ladda upp filen till Google Drive för att lagra den online och förhandsgranska den i din webbläsare, där du också kan ladda ner den till ett nytt format (se nästa avsnitt nedan för att lära dig hur det fungerar).

DocsPal och Zoho Sheet är två andra gratis ODS-tittare online.

Även om det inte är mycket användbart kan du också öppna ett OpenDocument-kalkylprogram med ett filuppackningsverktyg som 7-Zip. Om du gör detta kan du inte se kalkylbladet på samma sätt som du kan i Calc eller Excel, men det gör att du kan extrahera alla inbäddade bilder och se en förhandsvisning av arket.

Du måste ha Outlook Express installerat för att kunna öppna ODS-filer som är associerade med det programmet. Se den här Google-gruppfrågan om att importera en från en säkerhetskopia om du är i den situationen men du är inte säker på hur du får meddelandena ur filen.

Hur man konverterar ODS-filer

OpenOffice Calc kan konvertera en ODS-fil till XLS, PDF, CSV, OTS, HTML, XML och ett antal andra relaterade filformat. Detsamma gäller för de andra gratis nedladdningsbara programmen ovanifrån.

Om du behöver konvertera ODS till XLSX eller något annat filformat som stöds av Excel, är det bara att öppna filen i Excel och sedan spara den som en ny fil. Ett annat alternativ är att använda den kostnadsfria onlineomvandlaren Zamzar.

Google Drive är ett annat sätt att konvertera filen online. Ladda upp den där och högerklicka sedan på den och välj att öppna den med Google Sheets. När du har gjort det, använd Fil > Download menyn för att spara den som en XLSX-, PDF-, HTML-, CSV- eller TSV-fil.

Zoho Sheet och Zamzar är två andra sätt att konvertera ODS-filer online. Zamzar är unik genom att den kan konvertera filen till DOC för användning i Microsoft Word, liksom till MDB och RTF.

Kan du fortfarande inte öppna filen?

Det första du bör göra om du inte kan öppna din fil med de program som nämns ovan är att dubbelkontrollera filtilläggsstavningen. Vissa filformat använder ett filtillägg som kan se ut som ".ODS" men det betyder inte att formaten har något att göra med varandra eller att de kan öppnas med samma program.

Ett exempel är ODP-filer. Medan de faktiskt är OpenDocument Presentation-filer som öppnas med ett OpenOffice-program, öppnas de inte med Calc.

En annan är ODM-filer, som är genvägsfiler associerade med OverDrive-appen, men de har ingenting att göra med kalkylfiler eller ODS-filer.

Mer information om ODS-filer

Filer som finns i OpenDocument-kalkylarkets filformat är XML-baserade, ungefär som XLSX-filer som används med MS Excel-kalkylprogram. Det betyder att alla filer hålls i ODS-filen ungefär som ett arkiv, med mappar för saker som bilder och miniatyrer och andra filtyper som XML och en manifest.rdf-fil.

Outlook Express 5 är den enda versionen av Outlook Express som använder ODS-filer. Andra versioner av e-postklienten använder DBX-filer för samma ändamål. Båda filerna liknar de PST-filer som används med Microsoft Outlook.