ODS-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med .ODS-filtillägget är sannolikt en OpenDocument-kalkylarkfil som innehåller kalkylbladinformation som text, diagram, bilder, formler och siffror, allt placerat inom ramen för ett ark fullt av celler.

Outlook Express 5 Mailbox-filer använder också .ODS-filtillägget, men för att hålla e-postmeddelanden, nyhetsgrupper och andra e-postinställningar. De har alltså inget att göra med kalkylarkfiler.

ODS står också för vissa tekniska termer som inte är relaterade till dessa filformat, som på diskstrukturer, online-databastjänster, utmatningsleveranssystem och operativ datalagring.


Hur man öppnar en ODS-fil

OpenDocument-kalkylarkfiler kan öppnas med det kostnadsfria Calc-programmet som ingår i OpenOffice-paketet. I paketet ingår även andra applikationer, som en ordbehandlare och ett presentationsprogram.

LibreOffice (Calc-delen) och Calligra Suite är två andra paket som liknar OpenOffice som också kan öppna ODS-filer. Microsoft Excel fungerar också, men det är inte gratis.

Om du använder en Mac fungerar NeoOffice för att öppna filen, men några av programmen ovan fungerar också lika bra.

Chrome-användare kan installera tillägget ODT, ODP, ODS Viewer för att öppna ODS-filer online utan att behöva ladda ner dem först.

Oavsett vilket operativsystem du använder kan du ladda upp filen till Google Drive för att lagra den online och förhandsgranska den i din webbläsare. Där kan du också kan ladda ner den till ett nytt format (se nästa avsnitt nedan för att lära dig hur det fungerar).

DocsPal och Zoho Sheet är två andra gratis ODS-hanterare online.

Även om det inte är så användbart kan du också öppna ett OpenDocument-kalkylprogram med ett filuppackningsverktyg som 7-Zip. Om du gör detta kan du inte se kalkylbladet på samma sätt som du kan i Calc eller Excel, men det gör att du kan extrahera alla inbäddade bilder och se en förhandsvisning av arket.

Hur man konverterar ODS-filer

OpenOffice Calc kan konvertera en ODS-fil till XLS, PDF, CSV, OTS, HTML, XML och ett antal andra relaterade filformat. Detsamma gäller för de andra ovanstående gratisprogrammen.

Om du behöver konvertera ODS till XLSX eller något annat filformat som stöds av Excel, är det bara att öppna filen i Excel och sedan spara den som en ny fil. Ett annat alternativ är att använda den kostnadsfria onlineomvandlaren Zamzar.

Google Drive är ett annat sätt att konvertera filen online. Ladda upp den där och högerklicka sedan på den och välj att öppna den med Google Kalkylark (Google Sheets). När du har gjort det, klicka File > Download för att spara den som en XLSX-, PDF-, HTML-, CSV- eller TSV-fil.

Zoho Sheet och Zamzar är två andra sätt att konvertera ODS-filer online. Zamzar är unik genom att den kan konvertera filer till DOC-format för användning i Microsoft Word. Den kan också konvertera till MDB och RTF.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Det första du bör göra om du inte kan öppna din fil med de program som nämns ovan är att dubbelkolla stavningen på filtillägget. Vissa filformat använder ett filtillägg som kan se ut som ".ODS" men det betyder inte att formaten har något att göra med varandra eller att de kan öppnas med samma program.

Ett exempel är ODP-filer. Medan de faktiskt är OpenDocument Presentation-filer som öppnas med ett OpenOffice-program, öppnas de inte med Calc.

En annan är ODM-filer, som är genvägsfiler associerade med OverDrive-appen, men de har ingenting att göra med kalkylfiler eller ODS-filer.


Mer information om ODS-filer

Filer som finns i filformatet OpenDocument-Sheets är XML-baserade, ungefär som XLSX-filer som används med MS Excel-kalkylprogram. Det betyder att alla filer hålls i ODS-filen ungefär som ett arkiv, med mappar för saker som bilder och miniatyrer och andra filtyper som XML och en manifest.rdf-fil.

Outlook Express 5 är den enda versionen av Outlook Express som använder ODS-filer. Andra versioner av e-postklienten använder DBX-filer för samma ändamål. Båda filerna liknar de PST-filer som används med Microsoft Outlook.

Lämna en kommentar