Vad är en JPG-fil? (Och hur man öppnar en)

Vad att veta

  • En JPG / JPEG-fil är en bildfil.
  • Öppna en med vilken webbläsare eller bildvisare som helst, som IrfanView.
  • Konvertera till PNG, SVG, PDF, etc. med ett bildkonverteringsverktyg som Convertio.

Den här artikeln förklarar vad JPG- och JPEG-filer är och hur de skiljer sig från andra bildformat, hur man öppnar en och vilka program som kan konvertera en till ett annat bildformat som SVG, GIF eller PNG.


Vad är en JPG (JPEG) fil?

En JPG- eller JPEG-fil (båda uttalas "jay-peg") är en bildfil. Medan vissa JPG-bildfiler använder .JPG-filtillägget och andra använder .JPEG, är de båda av samma typ av fil.

Vissa JPEG-bildfiler använder .JPE-filtillägget, men det är inte så vanligt. JFIF-filer är JPEG File Interchange Format-filer som också använder JPEG-komprimering men är inte lika populära som JPG-filer.

Hur man öppnar en JPG- eller JPEG-fil

JPG-filer stöds av alla bildvisare och redigerare. Det är det mest accepterade bildformatet.

Du kan öppna JPG-filer med din webbläsare, som Chrome eller Firefox (dra lokala JPG-filer till webbläsarfönstret) och inbyggda Microsoft-program som fotovisaren och Paint-applikationen. Om du använder en Mac kan Apple Preview och Apple Photos öppna JPG-filen.

JPG-filer.

JPG-filer används ofta eftersom komprimeringsalgoritmen minskar filens storlek avsevärt, vilket gör den idealisk för delning, lagring och visning på webbplatser. Denna JPG-komprimering minskar dock också bildkvaliteten, vilket kan märkas om den är mycket komprimerad.

IrfanView, Adobe Photoshop, GIMP och i princip alla andra program som visar bilder, inklusive onlinetjänster som Google Drive, stöder också JPG-filer.

Mobila enheter ger också stöd för att öppna JPG-filer, vilket innebär att du kan visa dem i din e-post och via textmeddelanden utan att behöva en specifik JPG-visningsapp.

Vissa webbplatser och program känner kanske inte igen en bild som en JPEG-bildfil om den inte har rätt filtillägg som programmet letar efter. Till exempel, vissa grundläggande bildredigerare och tittare öppnar bara .JPG-filer och vet inte att .JPEG-filen du har är samma sak. I sådana fall kan du bara byta namn på filen så att den har filtillägget som programmet förstår.


Hur man konverterar en JPG- eller JPEG-fil

Det finns två huvudsakliga sätt att konvertera JPG-filer. Du kan antingen använda bildvisaren / redigeraren för att spara den i ett nytt format (förutsatt att den funktionen stöds) eller ansluta JPG-filen till ett bildkonverteringsprogram.

FileZigZag är till exempel en online JPG-omvandlare som kan spara filen till ett antal andra format inklusive PNG, TIF / TIFF, GIF, BMP, DPX, TGA, PCX och YUV.

Ett annat riktigt enkelt alternativ är Resizing.app, och det finns en Chrome-förlängning om du planerar att utföra många konverteringar. Utdataformat inkluderar PNG, TIFF, WEBP och BMP.

Du kan till och med konvertera JPG-filer till ett MS Word-format som DOCX eller DOC med Zamzar, vilket är som FileZigZag genom att det konverterar JPG-filen online. Det sparar också JPG till ICO, PS, PDF och WEBP, bland andra format.

Om du bara vill infoga en JPG-fil i ett Word-dokument behöver du inte konvertera filen till ett MS Word-filformat. Faktum är att en sådan konvertering inte ger ett mycket välformaterat dokument. Använd istället Words inbyggda "infoga" -alternativ för att ansluta JPG direkt till dokumentet även om du redan har text där.

Öppna JPG-filen i Microsoft Paint och använd Fil > Spara som menyn för att konvertera den till BMP, DIB, PNG, TIFF, etc. De andra JPG-tittarna och redigerarna som nämns ovan stöder liknande menyalternativ och utdatafilformat.

Att använda webbplatsen Convertio är ett sätt att konvertera JPG till EPS om du vill att bildfilen ska vara i det formatet. Om det inte fungerar kan du prova AConvert.com.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Vissa filformat använder filtillägg som ser ut som .JPG-filer men som faktiskt inte är relaterade. Exempel är JPR (JBuilder Project eller Fugawi Projection), JPS (Stereo JPEG Image eller Akeeba Backup Archive) och JPGW (JPEG World).

Är .JPG samma som .JPEG?

Så är det någon skillnad mellan JPEG och JPG? Filformaten är identiska men en har en extra bokstav. Verkligen ... det är den enda skillnaden.

Både JPG och JPEG representerar ett bildformat som stöds av Joint Photographic Experts Group och har exakt samma betydelse. Anledningen till de olika filtilläggen har att göra med att tidiga versioner av Windows inte accepterar det längre tillägget.

Precis som HTM- och HTML-filer, när JPEG-formatet först introducerades, var det officiella filtillägget JPEG (med fyra bokstäver). Windows hade dock ett krav vid den tiden att alla filtillägg inte kunde överstiga tre bokstäver, varför .JPG användes för exakt samma format. Mac-datorer hade dock inte en sådan begränsning.

Vad som hände var att båda filtilläggen användes på båda systemen och sedan ändrade Windows sina krav för att acceptera längre filtillägg, men JPG användes fortfarande. Därför cirkulerade både JPG- och JPEG-filer och fortsätter att skapas.

Medan båda filtilläggen finns, är formaten exakt desamma och kan antingen döpas om till det andra utan att funktionaliteten förloras.

Lämna en kommentar