ORF-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med ORF-filtillägget är en Olympus Raw Image-fil som lagrar obearbetad bilddata från Olympus digitalkameror. De är inte avsedda att ses i denna råa form utan redigeras och bearbetas till ett vanligare format som TIFF eller JPEG.

Fotografer använder ORF-filen för att utveckla en bild genom bearbetningsprogramvara, justera saker som exponering, kontrast och vitbalans. Men om kameran skjuter i "RAW + JPEG" -läge kommer den att göra både en ORF-fil och JPEG-version så att den enkelt kan visas, skrivas ut etc.

Som jämförelse innehåller en ORF-fil 12, 14 eller fler bitar per pixel per bildkanal, medan JPEG bara har 8.

ORF är också namnet på ett skräppostfilter för Microsoft Exchange Server, utvecklat av Vamsoft. Det har dock ingenting att göra med detta filformat och kommer inte att öppna eller konvertera ORF-filen.


Hur man öppnar en ORF-fil

Det bästa alternativet för att öppna ORF-filer är att använda Olympus Workspace, ett gratis program från Olympus som är tillgängligt för ägare av deras kameror. Det fungerar på både Windows och Mac.

Du måste ange enhetens serienummer på nedladdningssidan innan du kan få Olympus Workspace. Det finns en bild på den sidan som visar hur du hittar det numret på din kamera.

Olympus Master fungerar också men levererades med kameror fram till 2009, så det fungerar bara med ORF-filer som gjordes med de specifika kamerorna. Olympus ib är ett liknande program som ersatte Olympus Master; det fungerar inte bara med äldre men också med nyare Olympus digitalkameror.

En annan Olympus-programvara som öppnar ORF-bilder är Olympus Studio, men endast för E-1 till E-5-kameror. Du kan begära en kopia genom att skicka e-post till Olympus.

ORF-filer kan också öppnas utan programvara från Olympus, som med Able RAWer, Adobe Photoshop, Corel AfterShot och förmodligen andra populära foto- och grafikverktyg. Standardfotovisaren i Windows bör också kunna öppna ORF-filer, men det kan kräva Microsoft Camera Codec Pack.

Eftersom det finns flera program som kan öppna ORF-filer kan det hända att du har mer än ett på din dator. Om du upptäcker att ORF-filen öppnas med ett program som du hellre inte vill använda den med, kan du enkelt ändra standardprogrammet som öppnar ORF-filer.

Hur man konverterar en ORF-fil

Ladda ner Olympus Workspace gratis om du behöver konvertera ORF-filen till JPEG eller TIFF.

Du kan också konvertera en ORF-fil online med en webbplats som Zamzar, som stöder att spara filen till JPG, PNG, TGA, TIFF, BMP, Adobe Illustrator-fil (AI) och andra format.

Du kan använda Adobe DNG Converter på en Windows- eller Mac-dator för att konvertera ORF till DNG.


Kan du fortfarande inte få din fil att öppna?

Det första du bör göra om filen inte öppnas med ovan nämnda program är att dubbelkontrollera filtillägget. Vissa filformat använder ett filtillägg som liknar "ORF" men det betyder inte att de har något gemensamt eller att de kan arbeta med samma program.

Till exempel kan OFR-filer lätt förväxlas med ORF-bilder, men de är faktiskt OptimFRONG-ljudfiler som bara fungerar med några ljudrelaterade program som Winamp (med plugin OptimFROG).

Din fil kan istället vara en ORA-fil, en WRF-fil eller till och med en RadiantOne VDS Database Schema-fil med filtillägget ORX som öppnas med RadiantOne FID.

En ORF-rapportfil kanske låter som om den har något att göra med ORF-bildfilen men det gör det inte. ORF-rapportfiler slutar i PPR-filtillägget och skapas av Vamsoft ORF-skräppostfiltret.

ERF-filer liknar; de är bildfiler som skapats av Epson-kameror.

I alla dessa fall och sannolikt många andra har filen inget att göra med ORF-bilder som används av Olympus-kameror. Kontrollera att filtillägget verkligen läser ".ORF" i slutet av filen. Chansen är att om du inte kan öppna den med en av de bildvisare eller omvandlare som nämns ovan, så har du faktiskt inte att göra med en Olympus Raw-bildfil.


Lämna en kommentar