AZW-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med AZW-filtillägget är en Kindle eBook Format-fil, som egentligen bara är en MobiPocket eBook-fil som (vanligtvis) har DRM-skyddad och bytt namn från MOBI eller PRC.

AZW-filer används på Amazons Kindle eBook-läsarenheter, så du kommer sannolikt att se den här typen av fil när du laddar ner e-böcker från internet eller överför Kindle-böcker till din dator.

Dessa typer av e-bokfiler kan lagra saker som bokmärken, anteckningar, senast lästa position, sidnummer som är relaterade till den fysiska versionen av boken och mer.

Nyare Kindle-enheter använder KF8-formatet för e-böcker.


Hur man öppnar en AZW-fil

En AZW-fil som du har laddat ner kan öppnas med det kostnadsfria Caliber-programmet för Windows, Mac och Linux, samt Amazons gratis Kindle Previewer.

Med Amazons Skicka till Kindle via e-posttjänst kan du öppna AZW-filer (och andra e-bokformat) på dina Kindle-enheter och läsa appar genom att först bifoga det till ett e-postmeddelande och sedan skicka det till ditt Amazon-konto. Detta är en enkel metod för att läsa AZW-böcker på din Kindle-enhet och läsa app efter att du har laddat ner dem.

När en AZW-fil finns på ditt Amazon-konto kan den naturligtvis öppnas med Amazons Kindle eBook-läsarenhet. Att öppna en AZW-fil utan Kindle är möjlig via Amazons gratis Kindle Cloud Reader, som fungerar från vilken webbläsare som helst på vilken plattform som helst.

Dessutom erbjuder Amazon gratis Kindle-läsningsappar för Windows och Mac-datorer, liksom de mest populära surfplattorna och smartphonesna. Windows-programmet kan till exempel öppna AZW-filer som finns på din dator även om de inte finns på ditt Amazon-konto.

Amazon Kindle stöder också olika bild- och eBook-filformat. Vilka icke-AZW-format din stödjer beror på vilken Kindle du har (Kindle, Kindle Fire, Kindle Paperwhite, Kindle Touch, Kindle Keyboard, etc.). Du kan läsa mer på lämplig hjälpsida för din Kindle på Amazons Kindle Support eller i enhetens manual.

Hur man konverterar en AZW-fil

Det enklaste sättet att konvertera en AZW-fil till ett annat e-bokformat (eller konvertera ett annat format till AZW) är att installera Caliber. Den stöder inte bara populära format som EPUB, MOBI, PDF, AZW3 och DOCX, utan också PDB, RTF, SNB, LIT och andra.

Vänligen vet dock att de flesta AZW-filer är kopieringsskyddade av Amazons DRM, vilket innebär att Caliber inte kommer att kunna öppna eller konvertera dem. Det finns sätt att ta bort DRM-skyddet från AZW-filer, men med tanke på det legala (beroende på var du bor) och etiska problem kring DRM-borttagning, är vi inte bekväma att länka dig direkt till någon av dessa metoder.

Det finns också några program för gratis filkonvertering och onlinetjänster som du kan använda för att konvertera AZW-filen till ett annat format. Zamzar är vår favorit gratis AZW-omvandlare eftersom den fungerar i en webbläsare, är väldigt enkel att använda och förstå och stöder konvertering till många olika e-bokformat.

Du kan vanligtvis inte ändra ett filtillägg (som AZW-filtillägget) till ett som din dator känner igen och förväntar dig att den nyligen döpta filen kan användas. En faktisk filformatkonvertering med en av metoderna som beskrivs ovan måste i de flesta fall äga rum. AZW-filer som inte är DRM-skyddade kan dock byta namn till .mobi eller .prc och användas varhelst MOBI- och PRC-filer stöds.


Lämna en kommentar