PSP-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med PSP-filtillägget är sannolikt en Paint Shop Pro Image-fil. I likhet med Photoshops PSD-format kan PSP-filer lagra guider, skiktade bilder och andra saker som är vanliga med avancerad bildredigeringsprogramvara.

Vissa PSP-filer kan istället vara Photoshop Preferences-filer som lagrar inställningar för Adobe Photoshop. Till exempel finns det en Brushes.psp-, Patterns.psp- och Styles.psp-fil för att lagra specifika inställningar för dessa funktioner.

PL / SQL Server-sidfiler som får åtkomst till databasinformation via SQL-kommandon är textfiler som också använder .PSP-filtillägget.

Versioner av Paint Shop Pro som är nyare än PSP 8 använder istället filtillägget .PSPIMAGE.


Hur man öppnar en PSP-fil

PSP-filer kan öppnas med Corel PaintShop Pro, Adobe Photoshop, ACD Systems Canvas, Chasys Draw IES, IrfanView (med ett plugin), GIMP och eventuellt några andra populära foto- och grafikverktyg också.

PSP-filer som används av Photoshop och Photoshop Elements för att lagra inställningar behöver antagligen aldrig öppnas manuellt. Detta beror på att PSP-filerna lagras i Photoshop-installationskatalogen och används automatiskt när programmet är öppet och används.

PL / SQL Server-sidfiler som är i .PSP-format kan visas i en webbläsare och redigeras med en textredigerare som Notepad i Windows.

Om Notepad är för grundläggande för dig, se vår lista över bästa gratisredigerare för några bättre alternativ.

Om du upptäcker att ett program på din PC försöker öppna PSP-filen men det är fel applikation eller om du hellre vill ha ett annat installerat program öppet PSP-filer, se hur man ändrar standardprogrammet för en specifik filtilläggsguide för den förändringen i Windows.

Hur man konverterar en PSP-fil

Om PSP-filen är en bildfil kan du konvertera den till ett annat bildformat som JPG eller TIF med det gratis IrfanView-programmet.

Denna gratis online PSP till JPG-omvandlare är ett annat alternativ för att konvertera PSP till JPG. Det är annorlunda än IrfanView eftersom du måste ladda upp PSP-filen till webbplatsen för att konvertera den, men det är förmodligen också mycket snabbare än att ladda ner och installera IrfanView bara för att konvertera filen.

PSP-filer kan innehålla lager som PSD-filer, men jag känner inte till en filkonverterare som kan bevara dessa lager och konvertera PSP direkt till PSD. Du kan dock naturligtvis bara konvertera PSP till JPG och sedan öppna den med Photoshop för att spara den till PSD - igen, detta kommer dock inte att hålla lagren.

Det finns ingen anledning att konvertera en Photoshop Preferences-fil till ett nytt format eftersom filer av denna typ är gjorda speciellt för Photoshop, så de fungerar inte i något annat program även under ett annat format.

PL / SQL Server-sidfiler kan sparas i vilket annat textbaserat format som helst med hjälp av en textredigerare.

I vissa program kan du rippa eller kopiera ett PSP-spel (PlayStation Portable) till en ISO-fil. Om du behöver konvertera den ISO-filen till en CSO-fil kan du använda Format Factory.


Använda PSP-filer för att återställa Photoshop

Om du har några udda problem med Photoshops paneler och verktyg kan du ta bort dessa PSP-filer så att standardinställningarna återställs.

Här är PSP-filernas standardplats i Windows och macOS:

  • Windows: C: Användare [användarnamn] AppData Roaming Adobe Adobe Photoshop Adobe Photoshop Inställningar
  • MacOS: // Bibliotek / Inställningar / Adobe Photoshop-inställningar /

Ett annat sätt att återställa inställningarna i Photoshop som inte innebär att man tar bort PSP-filerna manuellt är att hålla ned andra+ctrl+shift (Windows) eller Alternativet+Kommando+shift (Mac) snabbtangent när du öppnar Photoshop - du uppmanas att radera inställningarna (PSP-filerna).


Lämna en kommentar