WEBM-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med .WEBM-filtillägget är en WebM-videofil. Den är baserad på samma videoformat som använder MKV-filtillägget.

WEBM-filer stöds av de flesta webbläsare eftersom formatet ibland används på HTML5-webbplatser för videostreaming. I de flesta webbläsare använder YouTube till exempel filformatet WebM för alla sina videor, från 360p till riktigt höga upplösningar. Det gör också Wikimedia och Skype.


Hur man spelar WEBM-filer

Du kan öppna en WEBM-fil med de flesta moderna webbläsare, som Google Chrome, Opera, Firefox och Edge. Om du vill spela WEBM-filer i webbläsaren Safari på en Mac kan du göra det via VLC med VLC för Mac OS X-plugin.

Om din webbläsare inte öppnar WEBM-filen, se till att den är helt uppdaterad. WebM-stöd inkluderades från och med Chrome 6, Opera 10.60, Firefox 4 och Internet Explorer 9 (med plugin-programmet WebM för IE).

WEBM-video öppen i Edge.

WebM-videofilformatet stöds också av Windows Media Player (så länge DirectShow-filter är installerade också), MPlayer, KMPlayer och Miro.

Om du använder en Mac kan du använda de flesta av samma program som stöds av Windows för att spela WEBM-filen, liksom gratis Elmedia Player.

Enheter som kör Android 2.3 Gingerbread och nyare kan öppna WebM-videofiler naturligt utan att några speciella appar behöver installeras. Om du behöver öppna WEBM-filer på din iOS-enhet, använd PlayerXtreme Media Player eller VLC-appen eller konvertera den till ett format som stöds (se nedan).

Se WebM-projektet för andra mediaspelare som arbetar med WEBM-filer.

Hur man konverterar en WEBM-fil

Om du behöver använda din WEBM-fil med ett specifikt program eller en enhet som inte stöder formatet kan du konvertera videon till ett filformat som stöds med ett gratis videofilkonverteringsprogram. Några av dem är offline-program som du måste ladda ner men det finns också några gratis WEBM-omvandlare online.

Program som Freemake Video Converter och Miro Video Converter kan konvertera WEBM-filer till MP4, AVI och ett antal andra videofilformat. Zamzar är ett enkelt sätt att konvertera WEBM-video till MP4 online (det låter dig till och med spara videon i GIF-format). Andra verktyg från den programvarulistan för videokonverterare kan konvertera WEBM-filer till MP3 och andra ljudfilformat så att videon avlägsnas och du har bara ljudinnehållet.

WEBM till MP4-konvertering på Zamzar.

Om du använder en WEBM-omvandlare online, kom ihåg att du först måste ladda upp videon till webbplatsen och sedan ladda ner den igen efter konverteringen. Du kan boka online-omvandlare för när du behöver konvertera en liten videofil, annars kan det ta lång tid att avsluta hela processen.


Mer information om WEBM-format

WebM-videofilformatet är ett komprimerat filformat. Den byggdes för att använda VP8-videokomprimering och Ogg Vorbis för ljud, men stöder nu också VP9 och Opus.

WebM har utvecklats av ett antal företag, inklusive On2, Xiph, Matroska och Google. Formatet är tillgängligt gratis under en BSD-licens.

Så här kan källkoden se ut för en inbäddad WEBM-video:

<videokontroller width = "250">
<source src = "http://example.com/trailer.webm"
type = "video / webm">
Tyvärr, din webbläsare stöder inte inbäddade videor.
</ Video>


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Vissa filformat använder filtillägg som ser ut som om de är stavade exakt samma, vilket kan innebära att de har samma format och kan öppnas med samma programvara. Detta är dock inte nödvändigtvis sant och kan vara förvirrande när du inte kan få din fil att öppna.

Till exempel stavas WEM-filer nästan exakt som WEBM-filer men är istället WWise-kodade mediefiler som öppnas med Audiokinetics WWise. Varken programmen eller filformaten är lika och är därför oförenliga med det andra formatets filvisare / öppnare / omvandlare.

WEB-filer är likartade men är Xara Web Document-filer som används av Xara Designer Pro. Liknande filer inkluderar WEBP-filer (WebP-bildfiler som används av Google Chrome och andra program) och EBM-filer (de är antingen EXTRA! Grundläggande makrofiler för Extra! Eller Embla-inspelningsfiler som används med Embla RemLogic).

Dubbelkolla filtillägget om din fil inte öppnas med de program som nämns ovan. Det kan vara i ett helt annat format som inget av dessa program kan öppnas.