XLM-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med XLM-filtillägget är en Excel 4.0-makrofil. Makron tillåter automatisering så att repetitiva uppgifter kan "spelas" för att spara tid och minska sannolikheten för fel.

Nyare Excel-format som XLSM och XLTM är lika eftersom de kan lagra makron, men till skillnad från XLM-filer är de faktiska kalkylblad som innehåller makron. En XLM-fil är ett föråldrat format som i och för sig är en makrofil.

Det kan verka som om XLM- och XML-format är lika eftersom deras filtillägg ser likadana ut, men de är faktiskt två helt olika filformat.


Hur man öppnar en XLM-fil

Medan Microsoft föreslår att du inte längre använder dem kan du fortfarande öppna XLM-filer med Microsoft Excel.

Microsofts gratis Excel Viewer låter dig öppna dem utan Microsoft Excel, liksom LibreOffice Calc.

Det är viktigt att vara mycket försiktig när du öppnar körbara filformat som .XLM-filer som du kanske har fått via e-post eller laddat ner från webbplatser som du inte känner till.

Om du upptäcker att ett program på din PC försöker öppna filen men det är fel applikation eller om du hellre vill ha ett annat installerat program öppet kan du ändra standardprogrammet som öppnar XLM-filer.

Hur man konverterar en XLM-fil

Du kanske kan öppna en XLM-fil i Microsoft Excel eller LibreOffice Calc och sedan spara den öppna filen till ett annat liknande format.

Om du försöker ta reda på hur du konverterar en XML-fil, läs mer om det filformatet för att se hur du gör just det.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Om din fil inte öppnas just nu och du är säker på att du inte förvirrar den för en XML-fil, kanske du fortfarande läser fel filtillägget. Vissa filer använder ett tillägg som liknar XLM även om formaten inte är relaterade.

XMI är ett exempel. Den sista bokstaven är ett gemener "i" och filtillägget kan användas för utökade MIDI-filer. Om så är fallet behöver du ett program som Winamp för att öppna det.

Ett liknande filtillägg är LMX. Även om den innehåller alla samma bokstäver som den här filen, används den för Landmark Exchange-filer och kan öppnas med Nokia PC Suite.


Lämna en kommentar