WVX-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med WVX-filtillägget är en Windows Media Video Redirector-fil. Det är bara en spellista eller genväg till en eller flera mediefiler.

WVX-filer används för att lagra platsen för video- eller ljudfiler som ska spelas. När de öppnas i ett kompatibelt program börjar de refererade filerna i WVX-filen spelas precis som om du själv skulle ha köat dem manuellt.

Windows Media Video Redirector-filformatet liknar andra spellistfilformat som de som använder filtilläggen M3U8, M3U, XSPF och PLS.


Hur man öppnar en WVX-fil

WVX-filer kan öppnas med Windows Media Player, VLC och GOM Media Player.

Eftersom WVX-filer bara är vanliga textfiler kan du öppna dem i ett program som Anteckningar eller någon annan textredigerare för att lägga till ytterligare referenser. Detta förklaras lite mer nedan.

Om du upptäcker att ett program på din PC försöker öppna WVX-filen men det är fel applikation eller om du hellre vill ha ett annat installerat program öppet WVX-filer, ändra standardprogrammet för ett visst filtillägg i Windows.

Exempel på WVX-fil

Du kan skapa din egen WVX-fil genom att imitera formatet nedan och sedan spara filen med .WVX-tillägget. Du kan göra detta i Anteckningar i Windows eller någon annan textredigerare.

I vårt exempel finns det referenser till två MP3-filer online. WVX kan peka på ytterligare filer i samma format, så du kan bara kopiera en av <ENTRY> -raderna för att lägga till några andra referenser.

<ASX version = "3">
<ENTRY>
<ref href = "http://download.example.com/32000Hz.mp3" />
</ ENTRY>
<ENTRY>
<ref href = "http://download.example.com/44100Hz.mp3" />
</ ENTRY>
</ASX>

Dessa länkar är inte giltiga, så den här WVX-filen fungerar inte i något program du öppnar den i.


Hur man konverterar en WVX-fil

Eftersom WVX-filen egentligen bara är en vanlig textfil (som du ser i vårt exempel ovan), kan du faktiskt inte konvertera filen till något annat än textbaserade format, som spellistformat. VLC kan kanske spara en WVX-fil i spellistans filformat som M3U8, M3U och XSPF samt till HTML.

Det betyder att du inte kan konvertera WVX-filer till MP4, AVI, WMV, MP3 etc. För att konvertera dessa mediefiler måste du ladda ner dem själv så att du har tillgång till dem och sedan köra dem genom ett filkonverteringsprogram.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Se till att du inte förväxlar ett annat format med WVX-formatet. Vissa filer ser mycket ut som .WVX-filer även om de är i ett helt annat format. Om du försöker öppna ett format som inte stöds i en av WVX-öppnarna som nämns ovan får du troligen ett fel.

Till exempel kan WYZ-filer lätt läsas fel som WVX-filer även om de verkligen är WYZTracker-filer som används med WYZTracker-programmet. De två formaten är inte relaterade och stöds därför inte i respektive program som används för att öppna dem.

Samma idé gäller bakom andra liknande stavade filtillägg som VWX, som används för Vectorworks Design-filer. VWX-filer använder alla tre samma bokstäver som WVX-filer men stöds istället bara i Nemetschek Vectorworks-applikationen.

CVX är liknande. De används i ACD Systems Canvas-programvara och har inget att göra med WVX-filer.

Lämna en kommentar