DXF-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med .DXF-filtillägget är en Drawing Exchange Format-fil utvecklad av Autodesk som en typ av universellt format för lagring av CAD-modeller. Tanken är att om filformatet stöds i olika 3D-modelleringsprogram, kan de alla enkelt importera / exportera samma dokument.

DXF-formatet liknar AutoCAD Drawing Database-filformatet som använder DWG-filtillägget. DXF-filer används dock i större utsträckning i CAD-program eftersom de kan finnas i ett textbaserat ASCII-format som naturligtvis gör det lättare att implementera i dessa typer av applikationer.

DXF-filer.

DWF-filer liknar DXF-filer men används istället för att dela filer online eller via ett gratis visningsprogram, medan DXF är för interoperabilitet.


Hur man öppnar DXF-filer

Autodesk har ett par olika gratis DXF-filvisare tillgängliga, inklusive DXF-öppnaren online som heter Autodesk Viewer samt DWG TrueView-skrivbordsprogrammet. Det finns också AutoCAD 360-mobilappen som låter dig visa dina DXF-filer som lagras i online-fillagringstjänster som Dropbox.

eDrawings Viewer från Dassault Systèmes SolidWorks är en annan gratis DXF-filöppnare. För att snabbt öppna en DXF-fil online, använd ShareCAD.

Några andra DXF-filvisare inkluderar Autodesks AutoCAD- och Design Review-program samt TurboCAD, CorelCAD, CADSoftTools 'ABViewer, Adobe Illustrator och ACD Systems' Canvas X.

Cheetah3D och några av de program som nämns ovan fungerar för att öppna DXF-filer på macOS. Linux-användare kan arbeta med DXF-filer med LibreCAD.

Eftersom ASCII-versioner av DXF-format bara är textfiler kan de öppnas med vilken textredigerare som helst. Att göra detta låter dig dock inte se ritningen som du skulle se i en faktisk modellvisare. Istället blir de bara flera sektioner med bokstäver och siffror.

Hur man konverterar en DXF-fil

Använd Adobe Illustrator för att konvertera DXF till SVG. Ett annat alternativ är att använda en gratis online-omvandlare som Convertio.

Att få DXF-filen i DWG-format (nuvarande och äldre versioner) kan göras med en testversion av AutoDWG DWG DXF Converter. Du kan bara använda den här programvaran i 15 dagar och på en enda fil samtidigt.

Programmet eDrawings Viewer som nämns ovan kan spara en öppen DXF-fil i en mängd olika format som EDRW, ZIP, EXE, HTM, BMP, TIF, JPG och PNG.

För att konvertera DXF-filen till PDF är ett alternativ att ladda upp den till DXFconverter.org och välja PDF-alternativet. Den webbplatsen stöder också att spara DXF-filen i JPG, TIFF, PNG och SVG.

Bear File Converter kan vara användbart om du vill att DXF-filen ska vara i STL-filformat.

dxf2gcode kan spara en DXF-fil till G-CODE för Linux CNC-format med NGC-filtillägget.

För att använda textinnehållet i DXF-filen med Microsoft Excel eller något annat kalkylprogram kan du konvertera filen till CSV med MyGeodata Converter.

En av DXF-tittarna ovan kan också konvertera filen till ett annat format, som till en Adobe Illustrator AI-fil.


Mer information om DXF-format

Sedan DXF-formatet släpptes 1982 har det gjorts flera ändringar i specifikationerna, varför du kanske har en DXF-fil i binärt format och en annan i ASCII. Du kan se en PDF med specifikationerna på AutoCADs webbplats.

Senaste versioner av AutoCAD stöder både ASCII- och binära DXF-filer. Men om du råkar köra version 10 (som har funnits sedan 1988, så det är osannolikt), kan du bara arbeta med ASCII DXF-filer.

En typisk DXF-fil är ordnad i ordning med avsnittet HEADER, CLASSES, TABLES, BLOCK, ENTITIES, OBJECTS, THUMBNAILIMAGE och SLUT FILE. Du kan läsa alla detaljer om varje avsnitt i PDF-länken ovan.

Scan2CAD och myDXF är ett par webbplatser där du kan få gratis DXF-filer.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Om inget av dessa program eller tjänster öppnar din fil, kontrollera att filtillägget verkligen läser .DXF och inte något liknande DXR (Protected Macromedia Director Movie) eller DXL (Domino XML Language), som båda öppnas med program inte relaterat till CAD-programvaran som nämns på denna sida.

Lämna en kommentar