XP3-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med XP3-filtillägget är en KiriKiri Package-fil. KiriKiri är en skriptmotor; XP3-filen används ofta med visuella romaner eller för lagring av videospelresurser.

Inuti en XP3-fil kan det finnas bilder, ljud, text eller någon annan resurs som skulle vara användbar under spelet eller för en visuell framställning av en bok. Dessa filer lagras i XP3-filen som ett arkiv, liknar ZIP-filer.

XP3 används ibland som en förkortning för Service Pack 3 i Windows XP. Filer som har filtillägget .XP3 har dock inget att göra med något särskilt operativsystem, till och med Windows XP.


Hur man öppnar en XP3-fil

KiriKiri Package-filer med XP3-tillägget kan öppnas med KiriKiri Tools.

Om XP3-filen inte öppnas med det programmet kan du prova att använda en gratis filhämtning för att extrahera innehållet ur XP3-filen. Du kommer sannolikt att se en EXE-fil som du kan köra som en vanlig applikation. Programvara som 7-Zip eller PeaZip bör kunna öppna en XP3-fil på detta sätt.

Om ett filuppackningsverktyg inte öppnar XP3-filen kan du prova CrassGUI. Det finns instruktioner på nedladdningssidan som förklarar hur du öppnar XP3-filen.

I alla dessa exempel för att öppna en XP3-fil kan slutresultatet bli att du måste kopiera de extraherade filerna till en viss mapp. Till exempel, om XP3-filen används med ett visst videospel, kan du behöva extrahera filerna från XP3-arkivet och sedan kopiera dem till spelets installationsmapp för att spelet ska kunna använda dem.

Om du upptäcker att ett program på din dator försöker öppna XP3-filen men det är fel applikation eller om du hellre vill ha ett annat installerat program öppet XP3-filer kan du ändra standardprogrammet för ett visst filtillägg i Windows.

Hur man konverterar en XP3-fil

Mer populära filtyper kan konverteras till andra filformat med en gratis filkonverterare. Till exempel kan en filkonverterare användas för att konvertera PDF-filer till DOCX. Men vi känner inte till något som fungerar med XP3-filer.

En sak du kan försöka om du behöver konvertera en XP3-fil är dock att använda programmet KiriKiri Tools som nämns ovan. Om det är möjligt med det programmet kan alternativet för att konvertera filen vara i a Fil > Spara som meny eller en Exportera menyalternativ.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Om filen inte öppnas just nu kan du missläsa filtillägget. Att förvirra ett annat filtillägg för XP3 är enkelt med tanke på att många andra filer använder liknande bokstäver och siffror i sina tillägg.

Till exempel delar XP3 några av samma bokstäver som ZXP, XPD och XPI, men det betyder inte att filformaten har något att göra med varandra. P3 är ett annat exempel där filtillägget är reserverat främst för Primavera P3 Project-filer

Om du inte kan öppna filen kontrollerar du att du läser tillägget korrekt och inte förvirrar någon av dessa filer för en XP3-fil.


Lämna en kommentar