Z-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med Z-filtillägget är en UNIX-komprimerad fil. Liksom andra arkivfilformat används Z-filer för att komprimera en fil för säkerhetskopiering / arkivändamål. Till skillnad från mer komplexa format kan dock Z-filer bara lagra en fil och inga mappar.

GZ är ett arkivformat som Z som är vanligare på Unix-baserade system, medan Windows-användare ofta ser liknande arkivfiler i ZIP-format.

Z-filer som har gemener Z (.z) är GNU-komprimerade filer, medan .Z-filer (versaler) komprimeras med komprimera kommando i vissa operativsystem.


Hur man öppnar en Z-fil

Z-filer kan öppnas med de flesta zip / unzip-program.

Unix-system kan dekomprimera .Z-filer (med versaler Z) utan någon programvara genom att använda detta kommando, var namn.z är .Z-filens namn:

komprimera namn. z

Filer som använder gemener .Z (.z) komprimeras med GNU-komprimering. Du kan dekomprimera en av dessa filer med det här kommandot:

gunzip -name.z

Vissa .Z-filer kan ha en annan arkivfil inuti den som är komprimerad i ett annat format. Till exempel är en name.tar.z-fil en Z-fil som, när den öppnas, innehåller en TAR-fil. Filuppackningsprogrammen ovanifrån kan hantera detta precis som de gör Z-filtypen - du måste bara öppna två arkiv istället för ett för att komma till den faktiska filen inuti.

Vissa filer kan ha filtillägg som 7Z.Z00, .7Z.Z01, 7Z.Z02 etc. Detta är bara delar av en hel arkivfil (en 7Z-fil i det här exemplet) som inte har något att göra med UNIX-komprimerat filformat . Du kan ansluta dessa typer av Z-filer igen med hjälp av olika fil zip / unzip-program.

Hur man konverterar en Z-fil

När en filkonverterare konverterar ett arkivformat som Z till ett annat arkivformat, dekomprimerar Z-filen i huvudsak för att extrahera filen och komprimerar sedan filen inuti till ett annat format som du vill ha den i.

Du kan till exempel använda en av de gratis filhämtarna ovanifrån för att manuellt konvertera en Z-fil genom att först packa upp filen till en mapp och sedan komprimera den extraherade filen till ett annat format som ZIP, BZIP2, GZIP, TAR, XZ, 7Z , etc.

Du kan gå igenom en liknande process om du behöver konvertera filen som är lagrad i .Z-filen, och inte själva Z-filen. Om du har, säg, en PDF lagrad i Z-filen, istället för att leta efter en Z till PDF-omvandlare, kan du bara extrahera PDF-filen ur Z-filen och sedan konvertera PDF-filen till ett nytt format med en gratis dokumentkonverterare.

Detsamma gäller för alla format, som AVI, MP4, MP3, WAV, etc.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Z är ett sällsynt filtillägg eftersom det bara är en bokstav. Detta gör det enkelt att förväxla med andra liknande filtillägg som ZI eller ZW.

Men bara för att två filtillägg är lika betyder det inte att de är relaterade eller att de kan öppnas eller konverteras med samma verktyg. ZI-filer, till exempel, har bytt namn på ZIP-filer och ZW-filer är antingen Zooper Widget-mallfiler eller kinesiska textfiler.


Lämna en kommentar