XPD-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med XPD-filtillägget kan vara en PlayStation Store PSP-licensfil. De används för DRM och laddas ner från Sony PlayStation Store när du laddar ner innehåll. XPD-filen behövs när du lägger filer på en PSP.

Om du har en annan typ av XPD-fil är det förmodligen en XML Pipeline-fil, som är en webbsida som skapats från en XML-fil. Denna omvandling sker vanligtvis via XSL eller Extensible Stylesheet Language.

En XPD-fil som inte finns i något av dessa format kan istället vara en SkyRobo-fil eller en XPD-cachefil som innehåller information om ett 3D-objekt.


Hur man öppnar en XPD-fil

PlayStation Store-licensfiler är inte avsedda att öppnas men krävs när du överför DRM-skyddade filer och spel till PSP-enheter. Media Go är det program som använder dem. Se Sonys hur du laddar ner PlayStation Store-innehåll till din PlayStation Portable-handledning om du behöver hjälp.

Sony stöder inte längre Media Go, men det har ersatts av det nyare Music Center for PC-programmet. Du kan se skillnaderna i dessa två program i denna jämförelsetabell.

Om XPD-filen du använder är en XML Pipeline-fil, kommer webbläsare som Internet Explorer, Firefox och Chrome att öppna filen. Textredigerare bör också kunna öppna dem för redigering

SkyRobo-filer kan öppnas med programmeringsapplikationen med samma namn, men vi kan inte hitta en nedladdningslänk för den.

Autodesk's Maya använder XPD-filer som XPD Cache-filer. De beskriver platsen, geometrin och andra detaljer om 3D-objekt som används inom Maya.

Om du upptäcker att ett program på din dator försöker öppna XPD-filen men det är fel applikation eller om du hellre vill att ett annat installerat program ska öppna XPD-filer kan du ändra standardprogrammet för ett visst filtillägg.

Hur man konverterar en XPD-fil

De flesta filer kan konverteras med en gratis filkonverterare, men vi tror inte att det är fallet för något av de format här som använder XPD-filtillägget.

PlayStation Store-licensfiler måste absolut förbli i sitt befintliga format. Att ändra filtillägget till något annat eller ändra något i filen skulle inte vara en bra idé för då skulle Media Go inte veta vad de skulle göra med filen och innehållet skulle sannolikt inte levereras till PSP ordentligt.

Eftersom XML Pipeline-filer är XML-baserade textfiler kan de antagligen konverteras till HTML, TXT, XML och andra liknande format med hjälp av en textredigerare som Notepad ++.

Om du redan har SkyRobo på din dator eller om du vet var du ska ladda ner programmet kan du försöka använda den för att konvertera XPD-filen till något annat format. De flesta program som stöder att spara eller konvertera filer till nya format har alternativet i menyn Arkiv> Spara som eller i en meny Exportera eller Konvertera.

Vi antar inte att XPD-filer som används i Autodesks Maya-program kan konverteras till ett annat format, men precis som med SkyRobo kan du kanske göra det via Mayas filmeny.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Om inget av dessa program kan använda din fil, kontrollera att du läser filtillägget korrekt. När filtillägg stavas på samma sätt betyder det inte nödvändigtvis att de har liknande format eller att de kan användas med samma programvara.

Några exempel inkluderar XPI-, XP3-, XPL- (LcdStudio Playlist) och XPDL (XPDL Module) -filer, som alla delar vanliga bokstäver med .XPD-tillägget men öppnas med olika program.


Lämna en kommentar