XLSM-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med XLSM-filtillägget är en Excel-makroaktiverad arbetsbokfil skapad i Excel 2007 eller senare.

Dessa filer är identiska med Microsoft Excel Open XML Format Spreadsheet (XLSX) -filer, med den enda skillnaden att XLSM-filer kommer att köra inbäddade makron som är programmerade i Visual Basic for Applications (VBA) -språket.

Precis som med XLSX-filer använder detta format XML och ZIP för att lagra saker som text och formler i celler som är organiserade i rader och kolumner. Uppgifterna kan katalogiseras i separata ark, alla lagrade i en enda arbetsboksfil.


Hur man öppnar en XLSM-fil

XLSM-filer har potential att lagra och köra destruktiv, skadlig kod via makron. Var försiktig när du öppnar körbara filformat som detta som du fick via e-post eller laddat ner från webbplatser som du inte känner till. Se vår lista över körbara filtillägg för en lista över filtillägg som ska undvikas och varför.

Microsoft Excel (version 2007 och senare) är det primära program som används för att öppna och redigera XLSM-filer. De kan också användas i äldre versioner av Excel, men bara om du installerar det kostnadsfria Microsoft Office-kompatibilitetspaketet.

Du kan använda XLSM-filer utan Excel med gratisprogram som OpenOffice Calc och WPS Office-kalkylark. Ett annat exempel på ett gratis Office-alternativ som låter dig redigera och spara tillbaka till detta format är Microsoft Excel Online.

Google Sheets är ett annat sätt att öppna och redigera en XLSM-fil online. Detaljer för hur du gör det finns nedan.

Quattro Pro, en del av WordPerfect Office, stöder också detta format, men det är inte gratis. OfficeSuite Professional för Android och iOS fungerar också.

Hur man konverterar en XLSM-fil

Det bästa sättet att konvertera en XLSM-fil är att öppna den i en av redaktörerna ovan och sedan spara den öppna filen till ett annat format. Om filen till exempel öppnas i Excel kan den sparas i XLSX, XLS, PDF, HTM, CSV och andra liknande format.

Ett annat sätt att konvertera en är att använda en gratis filkonverterare. Ett exempel är FileZigZag, som kan spara filen i många av samma format som stöds av Excel, liksom ODS, XLT, TXT, XHTML och några mindre vanliga format som OTS, VOR, STC och UOS.

Om du inte vill ladda ner en omvandlare och vill spara filen online för att komma åt den senare använder du Google Sheets online-kalkylverktyg. Genom att göra detta konverteras filen till ett speciellt format så att du kan göra ändringar i den.

Här är hur:

  1. Ladda upp det till ditt Google Drive-konto via Ny > Filuppladdning alternativ. Välja Mappöverföring istället om du behöver ladda upp en hel mapp av dem.

  2. Högerklicka på XLSM-filen i Google Drive och välj Öppna med > Google Sheets.

  3. Det konverteras automatiskt till ett format som låter dig läsa och använda filen med Google Sheets.

Både originalfilen och den konverterade finns nu i ditt Google Drive-konto. Den som kan redigeras i Google Sheets identifieras med en grön ikon med ett centrerat vitt kors.

Du kan till och med använda Google Sheets för att konvertera en XLSM-fil till ett annat format. Med filen öppen där, gå till Fil > Download för att ladda ner den som en XLSX-, ODS-, PDF-, HTML-, CSV- eller TSV-fil.


Mer information om XLSM-filer

Makron i XLSM-filer körs inte som standard eftersom Excel inaktiverar dem. Microsoft har en förklaring om hur du aktiverar och inaktiverar makron i Office-filer om du behöver hjälp.

En Excel-fil med liknande filtillägg är XLSMHTML-filen, som liknar XLS-filer men är en arkiverad MIME HTML-kalkylfil som används med äldre versioner av Excel för att visa kalkylbladsdata i HTML. Nyare versioner av Excel använder MHTML eller MHT för att publicera Excel-dokument till HTML.

XLSX-filer kan också innehålla makron men Excel använder dem inte om inte filen är i detta XLSM-format.


Lämna en kommentar