Hemsida : Filtillägg : .docx Fil

.docx Fil

Filtyp Microsoft Word Open XML Document

Utvecklare Microsoft
Kategori Textfiler
Format Zip

.DOCX alternativnummer

En DOCX-fil är ett dokument som skapats av Microsoft Word eller ett annat ordbehandlingsprogram, som OpenOffice Writer eller Apple Pages. Filformatet innehåller formaterad text, men kan också innehålla bilder, ritade objekt och andra element som kan vara användbara i ett dokument. DOCX-filer används ofta i hemmabruk och i skol- och näringslivsmiljöer för att skriva brev, CV, inbjudningar, nyhetsbrev och andra dokument.

Mer information

Till skillnad från .DOC filer, som lagrar dokumentdata i en enda binär fil, skapas DOCX-filer med hjälp av Open XML-formatet, som lagrar dokument som en samling av separata filer och mappar i ett komprimerat zip-paket. I en DOCX-fil finns XML-filer och tre mappar; docProps, Word och _rels, som innehåller dokumentegenskaperna, innehållet och relationerna mellan filerna. Denna struktur är utformad så att dokumentinnehållet blir mer tillgängligt. Dokumenttexten sparas till exempel med vanliga textfiler och dokumentbilder lagras som enskilda bildfiler inom DOCX-filen. Dessa filer kan också innehålla information om sidformatering, författaruppgifter och dokumentrekommendationer.

DOCX-filer kan öppnas med Word 2007 eller senare för Windows eller med Word 2008 eller senare för Mac OS X. De kan också öppnas med tidigare versioner av Word for Mac och Windows via Open XML-dokumentstöd.

OBS! För att utforska innehållet i en DOCX-fil manuellt; byt namn på ".docx"-tillägget till ".zip" och packa sedan upp den resulterande filen med ett program som kan komprimera och packa upp zip-filer.

Allmänning DOCX filnamn

Document1.docx - Standardfilnamnet som Microsoft Word ger till nya dokument.

Program som öppnas DOCX filer
Windows
Kingsoft WPS Office
Adobe Acrobat
AbiSource AbiWord
Google Drive
Nuance OmniPage
LibreOffice
Adobe Illustrator
ACD Systems Canvas
Microsoft WordPad
CorelDRAW
Microsoft Works
SoftMaker Office
Microsoft Word
Adobe InDesign
HotDocs
Linux
Adobe Acrobat
AbiSource AbiWord
Google Drive
LibreOffice
SoftMaker Office
Calibre
The MathWorks MATLAB
Hancom Thinkfree Office NEO Word
Calligra Suite
Android
Kingsoft WPS Office for Android
Google Drive for Android
MobiSystems OfficeSuite Pro
Microsoft Word for Android
SoftMaker Office TextMaker Mobile
Infraware Polaris Office for Android
Apowersoft Phone Manager
Macintosh
Adobe Acrobat
Google Drive
LibreOffice
Planamesa NeoOffice
Adobe Illustrator
Apple TextEdit
Microsoft Word for Mac
Apple Preview
Adobe InDesign
Calibre
The MathWorks MATLAB
Crick Software Clicker
Nuance OmniPage Pro X
Apple Pages
MatchWare MindView for Mac
iOS
Google Drive for iOS
Apple Pages for iOS
MobiSystems OfficeSuite Pro
Infraware Polaris Office for iOS
Microsoft Word for iOS
Good.iWare GoodReader for iOS
WEB
Microsoft OneDrive

Hur man öppnar DOCX-filer

DOCX är ett mindre filformat än DOC, vilket gör dem smidigare att skicka via e-post och lagra på en hårddisk. DOCX är en komprimerad fil, vilket innebär att den har krympt i storlek för att minska dess inverkan på lagringsutrymmet. En DOCX-fil öppnas antingen med Microsoft Word eller med alternativa program från en tredje part.

DOCX är en av de mest populära filtyperna för dokument, vilket är praktiskt när du delar filerna  med andra. De flesta personerna har Microsoft Word och kan enkelt öppna och redigera filen. I en gruppmiljö är en DOCX idealisk på grund av dess redigeringsmöjligheter. Medlemmarna i gruppen kan snabbt dela och redigera DOCX-filen mellan varandra, vilket gör den perfekt för projekt och kampanjer.

När bör du använda en annan typ av dokumentfil?

Artiklar, nyhetsbrev och annonser skapas bäst med DOCX. DOCX används för att skapa cv:n och följebrev, även om det inte är idealiskt eftersom det är så lätt att redigera en DOCX-fil. I dessa fall bör du överväga ett annat filformat, särskilt för professionella dokument som t.ex. följebrev eller CV. Ett format som PDF skulle vara bättre i detta fall eftersom det är svårare att av misstag redigera eller ändra filen. 

Gör följande för att konvertera en DOCX-fil:

  1. Öppna filen i Microsoft Word
  2. Klicka på "Arkiv".
  3. Klicka på "Spara som".
  4. I rullgardinsmenyn väljer du vilken filtyp du vill spara den som (PDF, etc.).

Om du föredrar att låta ett konverteringsprogram sköta konverteringen, finns det många sådana program att använda. Zamzars webbläsarbaserade lösning har ett lättanvänt gränssnitt och kräver ingen installation av program för att användas. Ge den ett försök om du har flera filer att konvertera, eftersom det kan spara tid.

Skillnaden mellan DOCX och DOC

Microsoft Office Open XML (DOCX)

Redan i början av 2000-talet fick Microsoft konkurrens från Open Office, som är en gratis svit med öppen källkod och en egen filtyp för ordbehandling som kallas Open Document Format (ODF). 

Konkurrensen ledde till att Microsoft utvecklade en ännu bredare öppen standard som gav upphov till DOCX-filformatet tillsammans med motsvarigheter som PPTX för PowerPoint-presentationer och XLSX för kalkylblad.

DOC-formatet

Microsoft Word började använda DOC-filformatet för mer än 30 år sedan när den första Word-versionen släpptes för MS-DOS. Filformatet var en proprietär filtyp för Microsoft och stöddes endast av MS Word. 

På 1990-talet och i början av 2000-talet fanns det andra konkurrerande produkter som kunde arbeta med DOC-filer, även om de flesta av Words formateringar inte stöddes av andra typer av ordbehandlare. 

År 2008 släppte Microsoft en uppdaterad version av DOC-formatet som kunde användas i andra program med några funktionella begränsningar.

Viktiga skillnader mellan de två MS Word-filformaten

Den största skillnaden mellan de två filformaten är att med DOC sparas dokumentet i en binär fil som innehåller all relaterad formatering och andra relevanta data, medan en DOCX-fil faktiskt är en zip-fil med alla XML-filer som är associerade med dokumentet. 

Detta innebär att du kan ersätta DOCX-tillägget i filen med .ZIP och ändå öppna dokumentet med alla zip-komprimeringsprogram. 

Om DOCX filer

Vårt mål är att hjälpa dig att förstå vad en fil docx-tillägget är och hur man öppnar den.

Filtypen Microsoft Word Open XML Document, beskrivningar av program för Mac, Windows, Linux, Android och iOS som är listade på den här sidan, undersöktes individuellt och verifierades av OppnaInfo-kommandot. Vi strävar efter 100% noggrannhet och publicerar bara information om de filformat som vi testat och testat.


Senaste kommentarerna

Anonym:
Hallå där! Då och då använder folk ett Word-dokument för vilket ändamål som helst. Men känner de till alla dess egenskaper? Jag var en av dem tills jag läste ditt inlägg om filtillägget .docx. Det var väl förklarat även om någon inte känner igen programmet. Tack för att du håller den uppdaterad med den Office-version som de fortfarande stöder. Det visar hur mycket arbete som läggs ner på webbplatsen och det är superbt. En av de saker jag lärde mig är hur olika de är från DOC-filer. Jag brukade tro att de var identiska. Nu är det lätt att förstå att DOCX-filer sparar data i separata filer och mappar i ett Zip-paket. Det är vansinnigt att se hur man kan utforska innehållet genom att ändra tillägget till .zip. Till nästa gång!