Programvara : Adobe : Adobe Director

Adobe Director

Version
12
Plattforms
Licens Commercial
Kategori Video

Programvaruöversikt

Huvudfunktioner

  • Skapa shockwave-program på webben
  • Använder ett skriptspråk för att utveckla interaktion med användare
  • Utökad med många plugins för att förbättra användningen
  • Stöd för ett brett utbud av bild-, ljud- och videoformat

Adobe Director är ett program som används för att skapa multimediaprogram. Det var ursprungligen utformat för att skapa animationssekvenser men används nu vanligtvis för att skapa Shockwave-applikationer, till exempel spel och eLearning-kurser. Version 12 av Adobe Director var den senaste versionen av programvaran som släpptes innan den upphörde 2017.

Director gör att du kan skapa multimediaprogram med hjälp av ett gränssnitt och arbetsflöde baserat på filmframställning. Det använder ett skriptspråk som heter Lingo som gör att interaktivitet kan läggas till applikationer. Det har också 2D-verktyg för bildhantering och kan stödja 3D-interaktivitet med Shockwave 3D-objekt.

Adobe Flash jämförs vanligtvis med direktören eftersom de delar många likheter i bruk och syfte. Båda programmen används för att skapa webbapplikationer som körs på Adobe-plugins. Den stora skillnaden mellan de två är att direktören är mycket mer utdragbar. Det finns många plugins som lägger till verktyg och funktioner för direktören.

Om du vill utveckla webbapplikationer och föredra ett mer utökat program, har Director mycket mer att erbjuda än Flash. Om du inte vill att dina användare måste ladda ner ett plugin för att din ansökan ska fungera kan du vara intresserad av att använda webbteknologi som JavaScript.

Uppdaterad: 15 november 2018

▶ Primär filtillägg

.dir – Adobe Director Movie

▶ Andra filtillägg används Adobe Director 12

Stödda filtyper
.DXR Protected Macromedia Director Movie
.CXT Director Protected Cast File
.CST Director External Cast File
.DCR Shockwave Media File
.CCT Director Protected Cast Resource
.SWA Shockwave Audio
.X32 Adobe Xtra File
.W3D Adobe Shockwave 3D File
Ytterligare relaterade filformat