Programvara : Apple : Apple OS X

Apple OS X

Version
Mojave
Plattform
Licens Commercial
Kategori System

Programvaruöversikt

Huvudfunktioner

  • Körs på Macintosh-datorer, som iMac och MacBook Pro
  • Funktionerna i skrivbordsgränssnittet Finder som låter dig organisera dina program, filer och nedladdningar
  • Med en mängd olika applikationer, inklusive iTunes, Safari, Foton och Böcker
  • Används i personliga, pedagogiska och professionella miljöer

OS X, eller macOS, är ett operativsystem (OS) som utvecklats av Apple och är utformat för att köras på Macintosh-datorer, t.ex. iMac och MacBook. macOS släpptes ursprungligen 2001 och baseras på NeXTSTEP, ett operativsystem som utvecklats av NeXT, som Apple förvärvade när Steve Jobs återvände till Apple 1997. Både NeXTSTEP och macOS är Unix-baserade och använder samma Mach-kärna. Operativsystemet kallades "Mac OS X" tills version OS X 10.8 när Apple släppte "Mac" från namnet. Därefter byttes "OS X" till "macOS" med utgivandet av macOS 10.12 Sierra i 2016.

Operativsystemet levereras med en mängd olika applikationer, till exempel iTunes, Safari, iMovie, Foton, Böcker , QuickTime Player och TextEdit, som kan användas för olika ändamål, till exempel att lyssna på musik, surfa på nätet, visa bilder och läsa e-böcker. Finder är skrivbordsgränssnittet för macOS och innehåller flera standardfunktioner. macOS innehåller en menyrade som är fast längst upp på skärmen. Finderen innehåller även en dockningsstation som visas som standard längst ner på skärmen, så att du kan organisera alla dina program, filer, dokument, nedladdningar, filmer, musik och bilder.

Efter Windows , macOS är det mest använda stationära operativsystemet och är populärt bland personliga, pedagogiska och professionella användare. OS erbjuder en mängd olika funktioner som Apple konsekvent uppdaterar, med nya versioner som släpps årligen, vanligtvis i september. Och även om operativsystemet levereras med Mac-datorer som ofta är dyrare än datorer som kör Windows, är MacOS fortfarande ett imponerande operativsystem.

Uppdaterad: 27 februari 2019

▶ Primär filtillägg

.app – macOS Application

▶ Andra filtillägg används Apple OS X Mojave

Stödda filtyper
.EFIRES EFI Image File
.BUNDLE Mac OS X Application Bundle
.PREFPANE Mac OS X System Preference Pane
.FS Mac OS X File System Plug-in
.KEXT Mac OS X Kernel Extension
.IOPLIST Mac OS X IOPLIST File
.WDGT Dashboard Widget
.SAVER Mac OS X Screen Saver
.COMPONENT Mac OS X System Component
.LOCKFILE Mac OS X PLIST Lock File
Ytterligare relaterade filformat
.BIN Generic Binary Executable File
.SWP Swap File
.SCAP EFI Firmware File
.SUIT Macintosh Font Suitcase